De vill behålla Lärbro bibliotek

Av Gotlands Tidningar ewa israelsson. Publicerad 2011-11-24
Unna oss i Lärbro med omnejd att ha kvar den lilla demokratiska bildningskvarleva från 1900-talet som vårt bibliotek är! Vi behöver det.
Det skriver deltagarna i bokcirkeln vid Lärbro bibliotek i ett brev till Region Gotland med anledning av att kultur- och fritidsnämnden föreslagit att biblioteket ska läggas ned för att spara pengar.
- I dag på 2010-talet finns en viss övertro på datorer och internet. Allt finns inte på nätet. Fortfarande utbildar sig unga människor till bibliotekarier, fortfarande drar Bok- och biblioteksmässan i Göteborg tusentals besökare och sedan något år är det lag på att varje skola ska ha tillgång till ett bibliotek, så också Lärbro skola, skriver de.
- Vi förstår inte den här besparingen. Den innebär enbart försämringar, inte minst för skolans elever och lärare. Har Lärbro skola extra lokaler för bibliotek? Har lärarna numera inte nog med extrauppgifter utan att behöva ta på sig biblioteksuppgifter också? skriver de vidare och vädjar till regionen om att få behålla biblioteket i Lärbro.

Kultur-utrotning på norra Gotland


Av Gotlands Allehanda Lärbro Hembygdsförening och Rute Hem och Samhälle Berth Lindblom Gertrud Bergbohm. Publicerad 2011-11-10
Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att Lärbro bibliotek ska läggas ned. Ett mycket negativt beslut för norra Gotlands landsbygd. Biblioteket är en kulturmötesplats i den gamla skolan. Skolelever har här kommit och blivit inspirerade i böckernas värld och lyssnat till konserter från Gotlandsmusikens olika uppsättningar.
Barn i olika åldrar har fått ta del av ett stort utbud böcker och på så sätt utvecklat sitt språk. Hur kommer föreskrifterna som säger att skolelever ska ha tillgång till bibliotek att fungera?
En nedläggning är en stor förlust för Lärbro och omgivande socknar.
Låt biblioteket vara kvar!

Vi kämpar för Lärbro bibliotek

Vi kämpar för Lärbro bibliotek

Av Gotlands Tidningar Ida Johansson år Lärbro skola. Publicerad 2011-11-03
Biblioteket i Lärbro
Jag tycker att det är uselt att Lärbro bibliotek ska läggas ner. Vår bibliotekarie Rosmarie gör ett så bra jobb på biblioteket. Hur ska vi få böcker till skolan om biblioteket läggs ner? Den frågan vill jag ha svar på.
Ska vi åka till Slite biblioteket eller till Fårösund? Det har vi inte råd med i skolan, för bussarna kostar för mycket pengar. Om biblioteket läggs ner så är det mycket tråkigt.
Vi brukar ha en liten halloween-fest på biblioteket och ha jättekul där. Vem ska arrangera den halloween-festen om biblioteket försvinner? Biblioteket är viktigt för Lärbro för där träffas gammal som ung. Vi använder biblioteket jättemycket i skolan, och det hjälper oss att bli duktiga läsare.
Elever i år 5-6 går till biblioteket och läser för förskolebarnen varje vecka. Varför lägger ni ner vårt bibliotek och inte något annat bibliotek i Visby? Jag är ganska arg och orolig över att vårt fina bibliotek försvinner.

Snälla hjälp oss!

Rädda Lärbro bibliotek!

Rädda Lärbro bibliotek!

Av Gotlands Tidningar Minea Karlsson och Tilde Gardelin år Lärbro skola. Publicerad 2011-11-03

Lärbro bibliotek ska stängas! Varför? Det är inte alls bra, tycker vi i Lärbro skola. Det är helt fel. Vi i Lärbro skola går till biblioteket på rasterna och under lektionstid. När vi ska låna bänkbok eller faktaböcker så går vi till biblioteket.

Även på vår fritid, så går vi till Lärbro bibliotek och lånar böcker. Det är fantastiskt att vara på biblioteket och låna böcker samt sitta i den sköna soffan och läsa. Där är det alltid lugn och ro.

Rosmarie, vår bibliotekarie, hon gör allt för oss. Vi har haft halloweenfest, när Rosmarie tar hit musikband som spelar för oss, och har ordnat fika med goda bakelser. Vi älskar henne, hon är vårt stöd, när vi ska låna böcker och biblioteket är en viktig del av vårt liv.

Alla elever vill ha kvar vårt viktiga bibliotek. Vi vet inte hur vi ska klara oss utan ett bibliotek. När ska vi kunna låna böcker, som är viktigt för att vi ska bli goda läsare?