Skratten lyfte Bokens dag


Av Gotlands Tidningar Jenny Nilsson Text ; Petra Jonsson Foto
petra.jonsson@gotlandstidningar.se ;. Publicerad 2011-10-13

Arja Saijonmaa hade röstproblem och valde att inte komma. Men de som kom till det avslutande författarmötet på Bokens dag i Visby bjöds på såväl läsinspiration som lyssnarglädje igår kväll.

GLAD. Inger Frimanssons beskrivningar av Gotland förr i tiden gladde säkerligen åhörarna vid Bokens dag i Visby igår.



Foto: Petra Jonsson

Ledordet var förändring och utveckling när tre kända författare mötte den gotländska publiken på Clarion Hotel Visby tidigt igår kväll. Helena von Zweigbergk, Inger Frimansson och Torbjörn Flygt var de tre avslutande författarna på Bokens dag.
Inger Frimansson, mest känd för deckarromanen Godnatt min älskade (1998), hann på sin halvtimme prata mest om sin gotländska mormor, som hon ombads skriva om till antologin Min mormors historia (2009). Intressant och med hög igenkänning hos publiken beskrev Inger Frimansson upplevelserna när mormodern kom som ung till Slite 1919. Författarens mamma var då nyfödd och fick sen växa upp på ön. Något som inte alltid var helt lätt med långsamma färjeförbindelser och sjösjuka.

Ny roman
30 minuter går fort och Inger Frimansson fick lämna podiet till Underdog-författaren Torbjörn Flygt. Han lade tempot från start och ägnade uteslutande sin stund åt den nya romanen Outsider som gavs ut i år. Med skickligt berättande i scener gav han publiken "lagom" mycket av den nya boken, en fristående uppföljare till succéromanen Underdog.
- Nu ska jag försöka berätta något om boken som är intressant utan att berätta för mycket om den och förstöra för er som ska läsa den, sa han.
Engagerande sätt
Det lyckades han göra på ett mycket humoristiskt och engagerande sätt. Boken handlar precis som Underdog, om Johan Kraft. Men nu har tio år förflutit.
- För att leva i nuet måste vi gå tillbaka i historien, sa Torbjörn Flygt, om boken som bland annat tar oss med till det som författaren kallar mörka tiden under slutet av 1980-talet och början på 90-talet.
När det är dags att komma tillbaka till nutiden beskriver Torbjörn Flygt Johan Krafts liv som fler stämplar i högkostnadsskyddet än i passet efter utlandssemestern.

Sist ut igår var, lite oväntat, en repris av Helena von Zweigbergk. Hon hade redan mött den bokälskande publiken på dagen, men eftersom dragplåstret Arja Saijonmaa tvingats lämna återbud fick hon en ny chans.
- Jag har i alla fall bytt klänning från tidigare i dag, kanske är det någon som inte känner igen mig, skämtade hon.

Hus på Gotland
Författaren, som har hus på Gotland, berättade även hon om sitt författarskap och vad som fick henne att byta bana från journalist till författare, precis som Inger Frimansson. Hon pratade hur troligtvis samtliga av hennes åtta romaner skrivits på Gotland, och hur ön betytt otroligt mycket för henne. Samtalet gick vidare till den senare hälften av hennes romaner, där ledordet är förändring. Idén till den senaste romanen Anna och Mats bor inte här längre (2011) kom till i Burgsvik förra sommaren.
- Det var en riktigt het dag och min son skulle hoppa från hopptornet där. Jag fotograferade honom i luften. Då kom det till mig och arbetsnamnet till boken blev Språnget. Boken handlar om just det där tillfället i livet som kommer att leda till stor förändring, när man liksom hänger i luften och inte vet var man ska landa.
Efter mötet med författarna kunde åhörarna i den nästintill fullsatta Spegelsalen köpa böcker och få dem signerade, innan den femte i raden av Bokens dag var till ända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar