"Meningen med föreningen" - som Lars Danielsson uttryckte det...

LÄRA, LÄSA, LÅNA
Vi har 3 team på AB. LÄRA, LÄSA och LÅNA.
I möjligasete mån samlas medarbetare som har samma eller liknande arbetsuppgifter i ett och samma team.
I LÄSA finns medarbetare som har som huvuduppgift att se till att låntagare lånar och läser... kanske mer av lust än för att få information. Här finns bl.a. medarbetare som köper in skönlitteratur, talböcker och film

I LÅNA finns medarbetare som ser till att det finns något att låna dvs. inköp, katalog, fjärrlån...
slutligen i LÄRA samlas medarbetare som jobbar med informationssökning och undervisning. Här finns flera som arbetar som kontaktbibliotekarier mot Högskolan, de som gör hemsidor, anordnar program, utställningar eller står för utgivning av GUP och DIVA. Här finns också Gotlandicaavdelningen.
För flera av medarbetarna blir det förstås så att man jobbar med flera saker och samarbetar med personer som finns i andra team.
Alla team har möten varannan vecka, då informeras det från ledningsgruppen och då väcker man frågor som sedan ska till ledningsgruppen nästföljande vecka.


Får alla komma till tals innan beslut fattas?
Ja det är menigen att allas åsikter ska kunna fångas upp på teammöten eller på Personalmötet som hålls 1 gång i månaden. Dessutom har vi varje måndag 9.30 ett litet Måndagsmöte till kaffet. Då diskuterer vi vad som händer veckan framöver och om något problem behöver lyftas från föregående vecka. Måndagsmötena är inte obligatoriska.

Varför har ledningsgruppen ingen dagordning?
Stående punkter på dagordningen är
  • Minnesanteckningar från föregående möe
  • Ekonomi
  • Medarbetarfrågor
  • Verksamhetsfrågor
  • Rapport från L-teamen
  • Rapprot från respektive huvudman
Vad som tas upp  beror till stor del på vad som tagits upp på L-mötena. Vi skriver beslutsprotokoll som läggs ut på intranätet.


Vad gör egentligen en samordnare?
Samordnar det dagliga arbetet och ser till att det flyter, tar  t.ex. upp semesteransökningar och ser till att inte alla som har kunskap inom ett område tar semester samtidigt. Samordnaren fungerar som en brygga mellan ledningsgruppen och teamet


Vad fyller personalmötena för funktion?
Personalmöten är obligatoriska för alla som inte har kvällspass eller giltig anledning till frånvaro. Här möts hela personalen för gemensam diskussion eller information. Innehållet kan variera allt ifrån presentation av exempelvis en verksamhet/institution på högskolan, en kommunal verksamhet eller diskussion om klädkoder, strategier, målsättning, värderingar mm


Vad ska vi ha statistik till och vem har ansvar?
Varje år samlas statistik in dels för högskolebiblioteket och dels för kommunbiblioteket. Blanketten brukar besvaras av A-K och Leif och för länet av Lisa. I år är KB insamlare av all statistk
För oss som integrerat bibliotek kan statistiken bli missvisande. T.ex. när vi redovisar högskolans budget för inköp av medier samtidigt som vi redovisar totalt antal utlånade medier. Vi kommenterar alltid att vår statistik inte är riktigt tillförlitlig.
Statistk är ett osäkert sätt att mäta kvalitén på det vi gör - vi gör förstås mycket mer än det som redovisas i statistiken. Därför är det viktigt att vi redovisar det som inte kommer fram i den offentliga statistiken, tex programverksamhet, utställningar, externa nätverk mm. Sådan redovisning görs i verksamhetsberättelsen.
Statistik som vi tar fram varje år och vem som har kunskap om siffrorna:
Utlån (A-K)
Bestånd (A-K)
Besök (Evert)
Besök hemsida (Lotta)

Personal (Kerstin)
Budget (Kerstin)
Program vuxna (Helena)
Program barn (Christins o Cecilia)

Databaser högskolan (Leif)
Databaser kommunen (A-K)
Databasanvändning (Leif o A-K)
Utställningar (Katarina)
Öppettider (Kerstin)


Hur ska prioriteringar göras?
Prioriteringar görs i första hand efter eget huvud och med låntagernas bästa i sikte. Uppstår svårigheter med prioritering rådfrågas i första hand samordnare. Annars finns Åsa eller jag till hands för ytterligare råd.
I första hand ska alltid den fysiska besökaren prioriteras - framför mail och telefon. Finns verksamheter med "just in time"-funktioner t.ex chat, prioriteras dessa möten som om de vore fysiska.

Diskarnas bemanning går före "inre arbete" som t.ex bokuppsättning, bokinköp, fjärrlånebeställningar.
Vid vissa tider på året är det särskilt viktigt att bemanna diskarna - det gäller framför allt terminsstart.
Är man kallad till ett möte på den tid som man har pass byter man pass med medarbetare - finns ingen att byta med tillfrågas resurspersonen och/eller samordnaren.Det är in ok att ta ut kompledigehet på en dag som man har pass (om man inte själv byter) eller dagar när arbetsmöten, teammöten eller andra inbokade möten är inlagda.


Ska vi tillåta kaffedrickning i biblioteket?
Ja det är ok att dricka kaffe eller annan dryck men inte ok att äta luch. Vad gör man då med ngn som vill äta en torr kaka typ skorpa till kaffet? Mitt svar just nu - använd emr magkänsla
Regeln är : vad ni än gör och säger till besökare så ska det vara respektfullt, taktfullt och sagt med medkänsla.



Vem bär i så fall ut kaffekopparna som eventuellt blir kvarlämnade?
Det gör vi - men vi anteckanar i vårt minne om det sker många gånger eller bara enstaka gånger. Upplevs det som ett stort probem lyfter vi frågan igen.


Ny organisation inom KFF Maria modig vill att vi förbereder oss på en organisationsförändring. Hela förvaltningen ska ha enhetschefer som har budget och personalansvar för ca 15 personer var. För oss kommer det att innebära 4 grupper. Norr, Söder, och 2 AB


Att glädjas åt:
Ann-Kathrine har fått blommor från en låntagare som var nöjd.
Tord Berglunds nyinflyttade svärmor har berömt oss - hon tyckte att vi var trevliga och gav bra service
Regina har fått mycket beröm från sin läsecirkel.


Ny Medarbetare: Tom Karlsson för webbsidan mm tom året ut på 1/2-tid. Välkommen Tom!!!
Johan stannar året ut på 1/2-tid, jobbar mest med Jeff och med IT teknik mm


Ebsco har varit här och informerat om Dicsoverylösning. Om vi vill ha den lösningen kommer det att kosta ca 200.000 om året. Inte bra i nedskärningstider.




Korpens läsecirklar har 18 medlemmar, jag har träffat en del av dem idag för att berätta om den eventuella ombyggnaden på Korpens entréplan. De var måna om att förklara hur mycket Korpens bibliotek betyder för dem som inte kan eller vill komma till AB. Jag berättade om mina fruktlösa ansträngningar att få vettig busslinje till AB. Trevlig möte.


Det pågår en översyn av inköpsrutiner och fjärrlånerutiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar